Menu

Achterhoekse producten

Achterhoekse vlag

Friesland heeft een vlag, Twente heeft een vlag, maar de Achterhoek niet. Dit kon zo niet langer, dus sloegen Grolsch, de Zwarte Cross en Stichting Pak An in 2018 de handen ineen voor een ontwerpwedstrijd. Uit de 475 inzendingen werd het ontwerp van Paul Heutinck uiteindelijk als winnaar gekozen. De vlag bestaat uit een wit diagonaal licht gekromd kruis met daaromheen een donkergroene rand. Daarbuiten zitten twee donkergroene en twee lichtgroene driehoeken. Het wit met de donkergroene rand stellen de kronkelwegen met rijen bomen ernaast voor. De verschillende kleuren groen driehoeken representeren de weilanden en bossen in de Achterhoek. De vlag zie je nu bijna overal in de Achterhoek. Het probleem van de Achterhoek zonder vlag is dus opgelost! Ze hebben nu ‘de vlag uut veur de Achterhoek’, oftewel de Achterhoekse vlag.

https://achterhoeksevlag.nl/

Nozem Oil

In 2012 bedacht de organisatie van de Zwarte Cross, de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, een eigen drankje dat perfect past bij de Zwarte Cross. Nozem oil is een uniek drankje dat bestaat uit een smaakexplosie van friszure citrus, gloeiende chilipeper en prikkelende cafeïne. Het drankje wordt niet geleverd in een standaard fles, maar in een bus motorolie. Het lijkt dus ook echt alsof al die Achterhoekers op de Zwarte Cross motorolie drinken. Het is een kwestie van smaak of je het lust, maar zeker het proberen waard. In de Achterhoek vinden ze het ‘Smerig lekker!’.

https://www.nozemoil.nl/

Grolsch

‘Plop’, proef karakter en vakmanschap is meesterschap. Iedereen kent het wel, maar wat maar weinig mensen weten is dat Grolsch is ontstaan in Groenlo. En ja, Groenlo ligt in de Achterhoek. Het begon allemaal in 1615 in Grol (Groenlo). De eerste Grolsch werd gebrouwen door Willem Neerfeldt. De schoonzoon van Willem, Peter Cuyper, werd in 1676 tot meester van het Grolsche brouwgilde benoemd. Echter, hij overleed in 1684. Zijn nakomelingen zetten het bedrijf voort. Na jarenlang bierbrouwen wordt in 1998 het besluit genomen voor de bouw van een nieuwe brouwerij. Deze nieuwe brouwerij zal de locaties Groenlo en Enschede vervangen. In 2004 is de nieuwbouw klaar en daarom produceert Grolsch het bier Grolsch Noaber, speciaal voor alle oude en nieuwe buren. Grolsch is ook een aantal jaren verkozen als duurzaamste bierbrouwerij. Een internationaal succesvol bedrijf dat gewoon ontstaan is in de Achterhoek! Iets waar de Achterhoekers trots op zijn, want ‘je hebt bier en je hebt Grolsch’.

https://www.grolsch.nl/

Aviko

Aardappel verwerkende industrie Keppel en omstreken’. In 1962 werd Aviko opgericht in Hoog-Keppel in de Achterhoek. Het hoofdkantoor verhuisde in 1970 naar Steenderen. Daar zijn nu ook drie productiebedrijven gevestigd. Aviko heeft naast Steenderen meerdere vestigingen in Nederland, namelijk in Venray, Cuijk, Warffum, Lomm, Oostrum, Dronten en Nijmegen. Inmiddels is Aviko uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met verkoopkantoren in Polen, Tsjechië, Spanje, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. De fabrieken zijn over de hele wereld te vinden. Grote kans dat de frietjes of rösti die je eet afkomstig zijn van Aviko. Weer een succesvol internationaal Achterhoeks bedrijf.

https://www.aviko.nl/