Menu

Steengroeve Winterswijk

De steengroeve in Winterswijk is een dagbouwmijn waar voornamelijk kalksteen gewonnen wordt. Sinds 1932 is de groeve in gebruik. De gewonnen kalksteen wordt vooral gebruikt in de wegenbouw en in de kunstmestindustrie.

Het gesteente dat voorkomt in de steengroeve komt uit het geologische tijdvak Trias. Dit betekent dat het tussen de 240 tot 236 miljoen jaar geleden gevormd is in een ondiepe zee. De oudere afzettingen liggen hier hoger dan op andere plaatsen. Dit komt door een plooiing in het aardoppervlak, waardoor er verticale verschuivingen in het oppervlak hebben plaatsgevonden. Het gebied is 2800 meter lang, 200 meter breed en ongeveer 40 meter diep. Ook is het bekend door de fossielen die er gevonden zijn en komen er verschillende mineralen voor.

Normaal is de steengroeve gesloten, maar na de sluitingstijd is er een mogelijkheid om met een excursie af te dalen in de groeve. Bij deze excursie maak je onder begeleiding van een gids een wandeling van 1,5 uur. Hier leer je onder andere meer over de historie, de bijzondere natuurwaarden, de geologische kwaliteiten en de toekomstplannen rondom de steengroeve. Ik kan een tip geven: ‘Trek stevige schoenen aan’. Bezoek deze mooie steengroeve die gewoon in de Achterhoek te vinden is.

Locatie

Steengroeve Winterswijk
Steengroeveweg 50
7101 PH Winterswijk