Menu

Achterhoekse gebruiken

De Achterhoek kenmerkt zich niet alleen door de mooie natuur, de prachtige stadjes en de rust, maar ook door een aantal typische Achterhoekse gebruiken. Hieronder zijn een aantal van deze typische Achterhoekse gebruiken te lezen, die meestal eindigen op een gezellig avondje samenzijn!

Naoberschap

Wordt vertaald als nabuurschap en houdt in dat de ene naaste buur hulp biedt aan de andere indien dit nodig is. Elke naober heeft de naoberplicht om andere naobers desgewenst met raad en daad bij te staan. Het naoberschap is de basis van veel gebruiken, zo ook voor de onderstaande.

Abraham/Sarah zetten

Als er iemand 50 jaar wordt, dan is het gebruikelijk dat de familie, vrienden en/of kennissen een pop in de tuin van de jarige zetten. Indien de jarige een man is, wordt er een ‘Abraham’ geplaatst en bij een vrouw een ‘Sarah’. De pop wordt vaak de avond voor de verjaardag geplaatst en daarna worden er hapjes en drankjes genuttigd bij de jarige thuis. De tuin wordt versierd, de pop wordt op een grappige wijze aangekleed en vaak zijn er ook spandoeken met daarop grappige teksten over de jarige te vinden. Tegenwoordig komt ook steeds vaker voor dat er een ‘halve Abraham’ of een ‘halve Sarah’ wordt opgezet als een persoon de leeftijd van 25 jaar heeft bereikt. Kortom, een gezellige traditie om op de avond voor de verjaardag van de jarige alvast een klein feestje te vieren!

Trouwdagen

Bij een huwelijk of een jubileum wordt op de avond voor het feest het huis van het bruidspaar feestelijk aangekleed. Dit wordt meestal georganiseerd door buren, familie of vrienden. Er worden boompjes en een boog geplaatst. De mannen plaatsen de boompjes en de boog en de vrouwen maken de roosjes om het groen mee te versieren. Ook wordt er een bord geplaatst met ‘Hulde aan het bruidspaar’. Nog een gebruik tijdens een bruiloft is het ‘inslingeren’. Van oudsher werden de bruid en bruidegom tijdens de openingsdans in serpentines gewikkeld, maar tegenwoordig wordt hier vaak toiletpapier voor gebruikt. Wederom een traditie die voor veel gezelligheid zorgt!

Nieuwbouw

Bij de nieuwbouw, maakt niet uit of het nu een huis, schuur of aanbouw is, wordt vaak door de buren een meiboom geplaatst. De boom wordt voorzien van een gedicht en geplaatst net voor het dak dicht is. De meiboom is een dennenboom waarvan alleen het topje nog groen is, omdat de takken er af gehaald zijn. De buurmannen halen de boom uit het bos en de vrouwen vouwen roosjes van crêpepapier die in de krans onder de top gehangen worden. Traditiegetrouw moet de boom hoger zijn dan het dak, zodat de ontvanger er een ladder tot de nok van kan maken. Indien er door familie of vrienden nog een boom geplaatst wordt, dan moet deze nog hoger zijn dan de boom die er al staat. Hier is duidelijk sprake van goed naoberschap!