Menu

Doesburg

Een oude hanzestad waar je met gemak een hele dag kunt genieten van alle mooie plekjes, oude gebouwen, de historische straatjes en de gezellige horecagelegenheden!

De Waag

In 1447 sloot Doesburg zich aan bij de Hanze. Dit verbond beschermde de stad tegen de vele roverijen die er in die tijd plaatsvonden. Over de goederen die de stad inkwamen moest belastinggeld betaald worden aan de stad Doesburg. Dit bedrag hing af van het gewicht van de goederen. In 1478 werd De Waag in gebruik genomen als een plaats waar de goederen gewogen konden worden. De pachter van De Waag had ook het monopolie op de verkoop van vreemde bieren in de stad, bier was namelijk in die tijd (15e eeuw) dé volksdrank. Zo werd De Waag een combinatie van waaggebouw en stadsbierhuys. De Waag was en is nog steeds een centrale ontmoetingsplaats in Doesburg, ook komt het voor in het Guinness Book of Records als de oudste horecagelegenheid van Nederland. De Waag is een aanrader om heerlijk te lunchen of een kop koffie te drinken met wat lekkers!

Locatie

Stadsbierhuys de Waag
Koepoortstraat 2-4
6981 AS Doesburg
0313 – 479 617
info@waagdoesburg.nl
www.waagdoesburg.nl

Doesburgsche mosterd

In het centrum van Doesburg staat ‘De van Ouds Alom Bekende Doesburgsche Mosterdfabriek’. In 1457 werd in Doesburg door Gosen Momme mosterd gemaakt. In de jaren die volgden is de mosterdfabriek meerdere malen van eigenaar gewisseld. In 1974 is de mosterdmakerij uitgebreid tot een werkend museum en een klein productiebedrijf. In de Doesburgsche Mosterdfabriek kan echt kennisgemaakt worden met een oud Hollandse ambacht aan de hand van de oude apparatuur die uit verschillende oude fabriekjes uit Nederland afkomstig zijn. Ook is te zien en te leren hoe de typisch ouderwetse boerenmosterd nog steeds gemaakt wordt en hoe de potjes handmatig gevuld worden.

Locatie

Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek
Boekholtstraat 22-26
6981 CW Doesburg
0313 – 472 230
info@doesburgschemosterd.nl
www.doesburgschemosterd.nl

Martinikerk

De voorganger van de huidige Martinikerk werd in 1340 verwoest bij een overstroming. De huidige kerk dateert voornamelijk uit de 15e eeuw. Er hebben meerdere restauraties plaatsgevonden, omdat de Martinikerk een aantal keer getroffen is door brand als gevolg van blikseminslag en verwoestingen door de Fransen en Duitsers. In 1783 was deze kerk de eerste kerk die voorzien werd van een bliksemafleider. De Martinikerk is ongeveer 30 meter breed en heeft een toren van 94 meter hoog. Deze kerktoren is de hoogste kerktoren van Gelderland en de op zeven na hoogste van Nederland. In de kerk vinden regelmatig concerten plaats en het unieke Walcker-orgel wordt ook regelmatig bespeeld.

Locatie

Martinikerk Doesburg
Kerkstraat 4
6981 CM Doesburg
info@martinikerkdoesburg.nl
www.martinikerkdoesburg.nl