Menu

Kasteel Ruurlo

Een prachtig kasteel dat in een bosrijke omgeving ligt. Kasteel Ruurlo behoort tot één van de mooiste kastelen van de Achterhoek en is tevens een Nederlands Rijksmonument.

Geschiedenis

Wist je dat de bouwgeschiedenis van het kasteel teruggaat naar de 14e eeuw? Opmerkelijk is wel dat de oorspronkelijke plattegrond nagenoeg nog intact is. De naam van het kasteel duikt in de 14e eeuw op in de archieven die in het bezit zijn van graaf Reinhoud I van Gelre. De eerste bewoners van het kasteel is de familie van Roderlo. Met grote waarschijnlijkheid is het kasteel naar de familie vernoemd. Kort na 1400 werd Jacob van Heeckeren eigenaar van het kasteel. Het kasteel is meer dan vijf eeuwen bezit geweest van deze familie.

In de jaren 1980 diende het kasteel als gemeentehuis van Ruurlo. Vanwege de fusie met Borculo, Eibergen en Neede verloor het kasteel in 2005 zijn bestemming als gemeentehuis. In 2013 kocht Hans Melchers het kasteel en sinds 2017 maakt het deel uit van museum MORE.

Het huidige uiterlijk van het kasteel komt uit de 16e en 17e eeuw. Veel delen van het interieur stammen uit Huis de Voorst in Eefde die in de 19e eeuw naar Ruurlo zijn overgebracht.

Wapen van Ruurlo

Het wapen van het dorp Ruurlo is afgeleid van het wapen van de familie Roderlo. Het wapen is te herkennen aan een springende windhond van sabel in goud. De familie van Heeckeren voerden een rood kruis op een geel veld. Een schild uit het begin van de 18e eeuw is zichtbaar op het klokkentorentje. Het schild vertoont de wapens van van Heeckeren en van Lynden met als hartschild het wapen van Ruurlo.

Klokkentoren

Ieder halfuur slaat de slagklok. De klok stamt uit 1760 en werd in 2001 gerestaureerd. De Parijse uurwerkfabriek van Borrel heeft het uurwerk met wijzerplaat in 1874 gefabriceerd. Deze is in 1998 geheel hersteld. Toentertijd is de wijzerplaat voorzien van een computergestuurde bediening van het opwindmechanisme. De klok loopt altijd gelijk vanwege een automatische tijdssturing vanuit Frankfurt.

Kasteelpark

Wanneer je een bezoek aan Kasteel Ruurlo brengt, kun je de Engelse landschapstuin niet overslaan. Het park is niet alleen prachtig, maar je kunt ook het kasteel aan alle kanten goed bekijken. De 18e-eeuwse strakke, formele tuin met rechthoekige vlakindeling werd na de Franse tijd, begin 19e eeuw, omgezet in een Engelse landschapstuin.

Bekende landschapsarchitecten creëerden een parkachtig landschap met slingerende paden, waterpartijen, heuvels en verrassende doorzichten. Er is uitgegaan van deze kenmerken bij de restauratie van het park. Onder meer zijn rodedendron-groepen bijgeplant, wildgroei verwijderd en geasfalteerde wegen vervangen door half verharde paden om de tuin in oude glorie te herstellen. In de landschapstuin loopt een kasteelgans rond. De gans is niet alleen de vaste kasteelgans, maar ook de bewaker van het kasteel.

Oranjerie

In de Engelse landschapstuin staat de stijlvolle Oranjerie. De Oranjerie heeft een klassiek uiterlijk en behoort tot het landschappelijke type. Geniet van een heerlijke lunch, diner of verse kop koffie met een adembenemend uitzicht. Vanuit de Oranjerie kijk je uit op het kasteel en het omliggende park.

De Oranjerie stamt uit de 19e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Oranjerie niet bespaard gebleven. Het gebouw was dermate zwaar beschadigd dat herstel niet meer mogelijk was. De Oranjerie is afgebroken en rond 2001 is de Oranjerie herbouwd. Aan de achterkant heeft de Oranjerie een moderne aanbouw.

Bruiloften en partijen kunnen plaatsvinden in de Oranjerie Ruurlo. De unieke setting behoort tot de top ‘mooiste trouwlocaties van Nederland’. Bovendien zijn de basisfaciliteiten aanwezig voor vergaderingen, beurzen of conferenties.

Museum MORE

Museum MORE is gevestigd in kasteel Ruurlo en is het grootste museum voor modern realisme. Er worden verschillende collecties tentoongesteld. Hieronder zijn twee collecties uitgelicht, maar de anderen zijn ook zeker de moeite waard om te bekijken.

Carel Willink is de koele grootmeester van het neorealisme. Zijn reputatie groeide vanaf zijn 30ste als schilder van monumentale, architectonische decors en luchtlandschappen. Het kasteel heeft een opstelling gemaakt die de ontwikkeling weergeeft van een zoekende schilder. De zoekende schilder ontwikkelt zich echter tot een nooit geëvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtig oeuvre. Het kasteel vertoont een collectie die rouleert. Er zijn ten alle tijden topstukken van Carel Willink te zien. Ben je benieuwd naar de achtergrond van de schilder? Lees hier meer over Carel Willink.

Dick Ket schilderde vanaf 1930 alleen nog stillevens en (zelf)portretten. Hij was geïnspireerd door kubistische principes en de typische perspectieven van de oude Vlaamse primitieven. Vanwege een ernstige hartkwaal koos hij ervoor om onderwerpen dichtbij huis te zoeken. Op de vloer van zijn kamer arrangeerden hij zijn stillevens. Hierdoor kon hij van bovenaf op zijn compositie kijken. Bovendien werd zijn werk gecombineerd met een nauwgezette stofuitdrukking van de objecten. Nieuwsgierig geworden naar de collectie van Dick Ket? Neem hier alvast een voorproefje.

Naast deze twee collecties zijn er meerdere collecties in het museum te bewonderen. Bekijk op www.museummore-kasteelruurlo.nl de volledige collectie.

Locatie

Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
0575 – 760 300
info@museummore.nl
www.museummore-kasteelruurlo.nl