Menu

Landgoed Slangenburg

Op ongeveer 3 kilometer van de stad Doetinchem ligt Slangenburg. In deze natuurrijke omgeving is naast de prachtige natuur ook een kasteel en een abdij te vinden. Slangenburg is de ideale combinatie om een dagje de benen te strekken om de cultuur en de natuur in deze mooie omgeving te ontdekken.

Kasteel

Kasteel Slangenburg wordt voor het eerst vermeld in 1354. In de 17e eeuw is het kasteel volledig verbouwd. Het kasteel is eigendom van veel verschillende families geweest. De laatste particuliere eigenaren sinds 1895 waren Duitsers. Na de oorlog werden alle Duitse bezittingen eigendom van de Nederlandse staat en maakte kasteel Slangenburg onderdeel uit van de Rijksgebouwendienst. In 2016 is het kasteel samen met gebouwen eromheen overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. De overdracht vond plaats, omdat het kasteel geen functie had, maar wel goed onderhouden en beheert dient te worden. Momenteel wordt het kasteel gebruikt als zelfstandig gastenhuis. Ook kan je een heerlijk kopje koffie met gebak nuttigen bij het Koetshuis gelegen op de binnenplaats van het kasteel!

Natuur

Het landgoed rondom het kasteel wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In deze omgeving kunnen veel mooie wandelroutes gevolgd worden met een afstand tussen de 1,5 en 11,2 kilometer. De routes passeren het eeuwenoude lanenstelsel dat is aangelegd in de vorm van een trapezium, het kasteel, een wei met hertjes en doorkruisen de prachtige natuur. Trek de wandelschoenen aan en geniet van de mooie natuur rondom het kasteel!

Sint Willibrordsabdij

De Sint Willibrordsabdij is de jongste van de Nederlandse benedictijnenabdijen. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de abdij gesticht. De monniken woonden toen op het kasteel Slangenburg, die zij toen ook restaureerden. In de kelder werden lessen gevolgd om te leren metselen, om zo met deze opgedane kennis in de jaren 50 van de 20e eeuw de nieuwe abdij, ongeveer een kilometer verderop, te bouwen. Na de oorlog waren de bouwmaterialen schaars, dus werden er afgekeurde straatstenen gebruikt. Het dak onder de pannen is van beton, omdat er te weinig hout was om hiervoor te gebruiken.

Locatie

Kasteel Slangenburg
Kasteellaan 6
7004 JK Doetinchem
0315 – 298 200
info@kasteelslangenburg.nl
www.kasteelslangenburg.nl

Sint Willibrordsabdij
Abdijlaan 1
7004 JL Doetinchem
0315 – 298 268
info@willibrords-abbey.nl
www.willibrordsabdij.nl