Menu

Villa Mondriaan

Een kijkje in het vroegere ouderlijk huis van Mondriaan in Winterswijk. Hier bevindt zich een museum over de beginjaren van de beroemde schilder Piet Mondriaan.

Piet Mondriaan

Pieter Cornelis Mondriaan, kortweg Piet Mondriaan, is geboren in 1872 in Amersfoort en overleden in 1944 in New York. Hij is wereldberoemd geworden met zijn latere geometrisch-abstracte werken die gekenmerkt worden door horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren. Iedereen weet wel hoe een echte Mondriaan eruit ziet. Toen Mondriaan acht jaar oud was besloten zijn ouders om te verhuizen naar Winterswijk. Ze gingen wonen in een villa aan de Zonnebrink. Mondriaan heeft op deze locatie zijn schilder- en tekenvaardigheden ontwikkeld. Op 22-jarige leeftijd verliet hij het ouderlijk huis in Winterswijk en vertrok naar Amsterdam.

Het museum

Het museum Villa Mondriaan gaat over de beginjaren van Piet Mondriaan. Bij de tentoonstelling is te zien hoe Mondriaan zich ontwikkelde tot een kunstenaar. Ook wordt er in het voormalig woonhuis een beeld geschetst van het gezinsleven van de familie Mondriaan. Op de bovenverdieping tonen foto’s een beeld van het latere leven van Mondriaan. Verder wordt op de begane grond hedendaagse kunst tentoongesteld. In de tuin worden fruit en groenten gekweekt, net zoals de familie Mondriaan in die tijd zelf deed. In het museum bevindt zich ook een café. In dit café krijgen medewerkers met een beperking de kans om hun horecatalent te ontwikkelen, zoals ook Mondriaan dat deed met zijn schilder- en tekenvaardigheden. In dit café kunnen de opgedane indrukken in het museum worden verwerkt en kan er nagepraat worden onder het genot van een heerlijk kopje koffie en een gebakje. Na een bezoekje aan het museum en vervolgens aan het café ben je weer helemaal opgeladen om nog heerlijk het centrum van Winterswijk in te lopen!

Locatie

Villa Mondriaan
Zonnebrink 4
7101 NC Winterswijk
0543 – 515 400
info@villamondriaan.nl
www.villamondriaan.nl